Foredrag

Jeg er en erfaren foredragsholder

Jeg tilbyder følgende foredrag:

Er det mors skyld?

I september 2022 udkom min nye bog, “Er det mors skyld?” hvor jeg undersøger, hvorfor primært mødre føler og tilægges skyld for deres børns psykiske mistrivsel. I foredraget fortæller jeg om baggrunden for bogen og dykker ned i forklaringerne på, hvorfor mødre føler og tilægges skylden. Jeg kommer ind på, hvad skylden gør ved mødrene, relationen til barnet og samarbejdet om at få barnet i trivsel? Og sidst, men ikke mindst: Hvad gør mødrene, pårørende og fagprofessionelle ved mor-skylden?

Skyld med skyld på!

Psykisk sygdom afføder skyld og skam – både hos den ramte og de pårørende. Dette foredrag holder jeg sammen med min datter, Nicoline. Jeg fortæller, hvordan jeg har følt og er blevet tillagt skyld for min datters psykiske mistrivsel. Hun følte skyld over at se os forældre blive belastet af hendes mistrivsel og følte skam over at være blevet syg og opleve sig forkert/anderledes. Sammen fortæller vi, hvordan det har påvirket vores relation, og hvad vi har gjort med skylden og skammen.

Autismemor

I 2019 udkom min bog: “Historien om en mor – 11 mødre fortæller om at have børn med autisme”, hvor 11 vidt forskellige mødre fortæller om det at være mor til et barn, der er anderledes. Jeg fortæller om baggrunden for bogen og dykker ned i, hvad det indebærer at være mor til et barn med autisme – på godt og ondt.

Farmor larmer!

Om at være bedsteforældre til et barn med autisme. Foredraget holder jeg sammen med Marianne Schiødt, som er farmor til et barnebarn med autisme, angst og belastningsreaktioner. Foredraget er målrettet bedsteforældre i et ønske om at spejle deres spørgsmål, bekymringer og sorg, samt tilføre bedsteforældre en større viden og forståelse for børn med autisme.

Naturen som medicin

Naturen gav min psykisk sårbare datter sin livslyst tilbage. Faktisk hjalp naturen hele familien med at komme sig. Og i dag bruger jeg naturen i mit arbejde som pårørendementor. Med udgangspunkt den historie fortæller jeg om, hvorfor naturen gør os godt? Hvad videnskaben siger? Og giver inspiration til at komme ud i naturen – allerede i dag! Det er ingen raketvidenskab!

Parforholdet sat på prøve

Parforholdet kommer under pres, når familien rammes af psykisk sygdom. Hvordan overlever parforholdet? Hvordan rumme at mænd og kvinder reagerer forskelligt? Hvordan genfinder man hinanden? Foredraget holder jeg sammen med min mand.

At finde fodfæste – som pårørende til psykisk sårbare

Det er ikke kun den, der er ramt af psykisk sygdom, der får rystet sin verden og forestillinger om livet. Det gør de pårørende også. Også de pårørende skal finde nyt fodfæste og mening i livet. Men selv om det er en smertelig proces, kan det også være en opdagelsesrejse

Mødet med psykiatrien – som pårørende

Hvordan opleves mødet mellem pårørende og psykiatrien? Ofte er det to verdner med hvert deres sprog, kultur, roller og forståelsesrammer, der støder sammen. Hvad kan psykiatrien hjælpe min nærtstående med? Hvad er min rolle som pårørende? Hvordan sikres et godt samarbejde?

Autisme og spiseforstyrrelser – eller forstyrret spisning

Børn med autisme er ofte meget sansefølsomme, hvilket også kan komme til udtryk ift. mad. En selektiv eller forstyrret spisning kan give store udfordringer, og for nogle kan det udvikle sig til en regulær spiseforstyrrelse. Hvad er forskellen på en forstyrret spisning og en spiseforstyrrelse? Hvordan hjælper man et barn med selektiv spisemønstre? Og hvordan hjælpes et barn med autisme og spiseforstyrrelser bedst?

Hvad er meningen?

Hvorfor skulle dette lige ramme mig og mine? Og hvor er Gud, når man har brug for ham? Hvorfor så megen lidelse? Skal jeg lære noget? Er det bare dårlig karma eller skæbnebestemt? Tag med på den eksistentielle rejse som pårørende. Når de kan tale om den slags i AA, hvorfor så ikke blandt os pårørende?

Praktisk

Alle live foredrag  varer 2 timer inkl. pause og tid til spørgsmål
Ovenstående foredrag kan tilpasses behov og ønsker, fx webinar/online-foredrag. Kontakt mig også gerne med forespørgsler om andre emner.

Honorar

se under ‘priser’

Kalender

Se hvor og hvornår jeg holder foredrag her

Referencer

Om foredraget “Er det mors skyld?”
”Dorthe Stiepers foredrag ’Er det mors skyld?’ er spot on på mødres og pårørendes oplevelse af pålagt skyld fra myndigheder, omgivelser og sig selv. Foredraget hjælper mødre og pårørende til at placere skyldfølelsen – og ikke mindst at stå op imod stigmatiseringen og ændre på vilkårene.”
– Arly Eskildsen, Bedre Psykiatri – BallerupFuresø/Gladsaxe/Herlev

“Er det Mors skyld? Spørgsmålet hængeri luften, og der er mange følelser med hos tilhørerne ved Dorthe Stiepers foredrag. Mange mødre – og også fædre – har dårlige erfaringer med at få skylden for børns dårlige mentale tilstand. Så det er velgørende med den analyse og de faglige input, Dorthe kommer med udfra sin bog om emnet. Den fjerner ikke følelser og erfaringer af skyld, men sætter rammer og baggrund menneskeligt, fagligt og socialt. Det giver et stort løft. Tak, Dorthe!”
– Susan Steen, Sind Silkeborg

Om foredraget ‘Autismemor’:
“Dorthe Stieper præsenterede sin nye bog, ‘Historien om en mor – 11 mødre fortæller om at have børn med autisme’, der rammer dybt ned i et efterspørgselsbehov på bibliotekerne. Roligt og kompetent fik hun sat oplysende og samtidig enkle ord på autismespektrumforstyrrelser og brugte forklarende eksemper fra bogens 11 interviews. Hun skabte et tillidsfuldt rum for spørgsmål fra publikum og svarede ud fra sit dybe kendskab som “medvandrende mor” og forældrementor” Varmt anbefalet!
– Helle Winther Olsen, bibliotekar på Furesø Bibliotekerne

“Et meget vedkommende foredrag om autisme set fra mødrenes perspektiv med et balanceret indhold af faglige input og brudstykker af fortællinger fra mødrenes perspektiv. Som fagperson giver foredraget indblik og forståelse for mødrenes adfærd igennem barnets opvækst og udvikling. Dorthe er en fantastisk foredragsholder; autentisk, hjertevarm og ligetil. Dorthes engagement og egen interesse kan mærkes helt ned til bagerste række i lokalet. Jeg kan varmt anbefale foredraget og bogen – både som fagperson og som mor til en søn med autisme.”
– Camilla Hansen, psykiatrisk sygeplejerske og familieterapeut

Om foredraget ‘Parforholdet sat på prøve’:
“Det var helt tydeligt, at alle tilstedeværende virkelig syntes godt om arrangementet, og roste især Dorthe og Peter for deres åbenhed – at dele deres personlige erfaringer omkring at stå i en så vanskelig udfordring, at ens kæreste “eje” bliver ramt af psykisk sårbarhed, og hvad det giver af følger i parforholdet. På en spændende, givende og rørende måde fortalte det begge åbent om deres forskellige måder, som kvinde og mand, at reagere og tackle alle de mange udfordringer på – både som forældre og i parforholdet. På vegne af bestyrelsen vil jeg bestemt anbefale Dorthe og Peter Stieper med deres foredrag ‘Parforholdet sat på prøve’.”
– Ragna Heide, SIND Gladsaxe-Gentofte-Lyngby

“Et foredrag som virkelig kommer ind under huden på tilhørerne. Intet bliver glemt eller negligeret fra denne familie. Alt bliver vendt lige fra det lille negative ord mellem mand og kone, til sexliv og udfordringen omkring spisningen, når der er et barn i familien med spiseforstyrrelse. Dorthe og Peter forstår virkelig at formidle deres oplevelser, så ingen tilhørere er i tvivl om, hvad familien har stået igennem, og at de stadig holder sammen til trods for deres udfordringer som pårørende. Dette foredrag skal oplevelse, da det ikke kan beskrives med ord, men skal mærkes. Derfor kan Bedre Psykiatri Kalundborg kun anbefale på det stærkeste at opleve familien Stiepers historie.”
– Bjarne Rose Pedersen, Bedre Psykiatri Kalundborg

Læs flere referencer her